screw-1711601_1920

Materialval

Du behöver olika material beroende på vad det är för typ av byggprojekt du ska starta. Se till att du använder dig av ordentliga material och verktyg. Det är skillnad på kvalitén beroende på märke och pris, så om du inte har koll själv är det klokt att prata med någon kunnig om vad du behöver. Det finns många bygghandlare med väldigt kunnig personal som har koll på verktyg, material, märken och pris. Där kan du få all hjälp du behöver för att välja rätt.

Måla om

Om du ska börja med ett mindre projekt som att måla om ett rum bör du kolla upp om du behöver riva tapeter, spackla eller om du kanske till och med kan måla direkt på den gamla väggen. Välj en passande färg, se till att ha bra penslar, rollers och tejp för lister och kanter. Var noggrann i ditt målande och börja alltid med att tejpa kring alla lister och vid golvet så att du inte får färg på oönskade ställen.

Riva väggar

Först och främst måste du ta reda på om väggen är bärande, om det finns elledningar eller vattenrör som går i väggen så att du inte river ner allt hur som helst. Om väggen inte är bärande eller innehåller något ömtåligt är det enkelt att bara riva. Du kan enkelt ta reda på om väggen är en bärande konstruktion genom att titta på ritningarna du fick vid ditt bostadsköp. Hittar du inte dessa finns de på Byggnadsnämndens arkiv i din hemkommun. Beroende på vad det är för typ av vägg som ska rivas behöver du olika redskap. Prata med någon professionell så att du får rätt verktyg och redskap.

Vi på Ava Gården kan givetvis hjälpa dig med råd om vad som behövs för dina projekt. Du är välkommen att höra av dig så kan någon av våra medarbetare hjälpa dig med tips.